keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Usein ilmennyt kysymys:

Ovatko kommunistit massamurhaajia?
Ihmiskunnan historiassa on ollut monia hirmuhallitsijoita, rikollisia ja murhaajia monissa erilaisissa yhteiskunnissa. Joitain valtioita ja yhteiskuntia on nimitetty erilaisten aatteiden ja ihanteiden tai hallintomuotojen mukaan, kuten Venäjän vallankumouksesta syntynyttä suurvaltaa, Neuvostoliittoa, kutsuttiin kommunismiksi, kommunistiseksi valtioksi. Toisaalta eurooppalaisten kansainvaelluksen, laajojen etnisten puhdistusten ja kansalliskiihkon seurauksena syntynyttä suurvaltaa, USA:ta, kutsutaan demokratiaksi, demokraattiseksi valtioksi. Demokraattisiksi valtioiksi kutsutaan myös muita räikeitä tapauksia, maita joiden demokratia ei ole edes näennäistä.

On syytä erottaa muutama asia:
1. Nämä yhteiskunnat ovat olleet mitä ovat. Ei nimi miestä paranna, jos ei mies nimeä.
2. Näitä yhteiskuntia on yleisesti kutsuttu tietyillä nimillä, joilla ei välttämättä ole mitään kytköstä näiden yhteiskuntien todellisuuteen.
3. Näitä yhteiskuntia on kutsuttu erilaisilla nimillä. Joku kutsui Neuvostoliittoa kommunismiksi, toinen totalitaariseksi valtioksi, kolmas yksinvallaksi. USA:ta joku kutsuisi demokratiaksi, toinen imperialistiseksi valtioksi, kolmas korruptoituneeksi kapitalistiseksi diktatuuriksi. Itse voisin purkaa tunteitani sanoen, että USA on monelta osin persläpi, mikä ei tarkoita että oma persläpeni muistuttaisi paljoakaan USA:ta. (En aliarvioi USA:n kansaa, tiedän siellä asuvan lukemattomia hyviä ihmisiä, minua parempia, älykkäitä ja sivistyneitä.) Jos siis maata sanotaan demokraattiseksi ja tuo maa on imperialistinen, ei siitä seuraa, että demokratia on imperialismia. Jos demokratiaksi kutsuttu maa on korruptoitunut, ei siitä seuraa, että demokratia on korruptiota. Jos Natsi-Saksassa suojeltiin metsiä, ei siitä seuraa, että metsänsuojelijat ovat natseja. Jos yksinvaltaista, ihmisiä alistavaa, totalitaristista sotilasvaltaa kutsuttiin kommunismiksi, ei siitä seuraa, että kommunismi olisi ihmisten alistamista, totalitarismia, tai yksinvaltaisuutta. Ja vielä, jos yhtä massamurhaajaa on kutsuttu kommunistiksi, kommunistisen yhteiskunnan johtajaksi, ei se tarkoita kommunismin olevan ihmisten murhaamista massoittain, saati että kommunisti olisi massamurhaaja. No niin.

Kun vaalityötä tehdessä joku tulee kysymään, että eikö 100 miljoonaa tapettua jo riitä, en voi sanoa kuin että tämä on idiotismia, millä en tarkoita synnynnäistä vajaa-älyisyyttä, vaan hyvin suppeata perspektiiviä ja kykenemättömyyttä ajatella abstraktisti.

1 kommentti:

Marjaliisa Siira kirjoitti...

Hyvä päättelyketju, Mikko, hyvä juttu!
terv. marjaliisa