torstai 2. lokakuuta 2008

Nälkä kasvaa

Äärimmäisestä nälänhädästä kärsivien määrä on lähes kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa. Syyskuun puolivälissä CARE International ilmoitti äärimmäisessä nälänhädässä elävien määrän nousseen 220 miljoonaan. Järjestön raportin mukaan kamppailussa nälkää vastaan keskeisiä haasteita ovat ruoan hinnannousu (83% kolmessa vuodessa), ilmastonmuutos, biopolttoaineet ja kaupunkien ruokahuollon epävarmuus. WFP:n esitteestä voi lukea, että nälkään kuolee joka päivä n. 25000 ihmistä (2006). Joka viides sekunti kuolee jossain lapsi nälkään, kun samassa ajassa ruokaa heitetään menemään n. 12 000 kg. Miksi?!

Suomalaiset eivät ole viattomia sen enempää kuin muutkaan teollistuneiden maiden ihmiset. Me eri maiden kansalaiset päätämme loppujen lopuksi yhdessä mihin suuntaan sallimme politiikkamme lipua ja on mielestäni vastuun pakenemista piiloutua päättäjien selän taakse ja sanoa, etteivät he tee tarpeeksi. 1970 valtaosa teollistuneista maista päätti taistella maailman köyhyyttä vastaan ja suunnata vuotuisesta kansantuotteestaan 0,7% kansainväliseen apuun. Vain viisi maata on pitänyt päätöksen mielessään eikä Suomi ole yksi niistä. Suomella ei ole mitään veruketta miksi.

Ilmastonmuutoksella tulee olemaan arvaamattomat seuraukset, mutta selvänä pidetään, että se tulee kurjistamaan ainakin satojen miljoonien ihmisten elämää. Kuivuus tulee aiheuttamaan puhtaan veden puutetta, mikä jo valmiiksi koettelee kahta viidesosaa ihmiskunnasta, sekä aavikoitumista ja kuivuutta, maissa joiden asukkaat kärsivät nälästä ja kuivuudesta jo tänään eniten. Olen kiinnittänyt huomiota, että Suomessa viimeisen vuoden aikana on esiintynyt jonkin verran puheita joiden mukaan Suomi saattaa hyötyä ilmaston lämpenemisestä. Maastamme sanotaan tulevan otollinen viinin viljelyyn, perinteisten viininviljelijämaiden kuumentuessa liikaa. Vaikka kävisikin niin, ja sen seurauksena Suomen sadot kasvaisivat huomattavasti, kasvattaa ilmastonmuutos pakolaisten määrän aivan uusiin lukuihin ja lisää maiden välistä jännitettä. Ei kannata tuudittautua vielä odottelemaan lämpimämpiä säitä, ilmat voivat olla arvaamattomat.

Biopolttoaineet osoittautuivat flopiksi, mikä oli alusta asti helppo arvata. Kun öljy-yhtiöt kaikella häikäilemättömyydellään siirtyvät peltomaille valjastaakseen ne omiin tarkoitusperiinsä, jäävät maailman nälkäiset toiseksi. Polttoainetuotanto kilpailee peltopinta-alasta ruoantuotannon kanssa mikä taas nostaa ruoan hintaa. Ja vaikka biopolttoaineiden tuotanto kolmansien maiden pelloilla on silminnähden väärin ja rosvousta, sen annetaan jatkua. Länsimaat sallivat tuoda polttoaineet kuluttajillensa myytäväksi. Biopolttoaineet ovat kuitenkin vain yksi tapa viedä ruoka nälkäisten suusta. Esimerkiksi Euroopan kalastajien kalastettua Atlantti loppuun, hakevat suuret yritykset kalaa mm. Afrikan rannikon kalavesiltä, vieden siten pohjan näiden Afrikan maiden ruokahuollolta.

Suomalaiset voivat halutessaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Helsinkiläiset voivat vaikuttaa. Meidän kaikkien pitää hyväksyä se, ettemme voi jatkaa entiseen tapaan. Aloitetaan joukkoliikenteestä. Tehdään pääkaupunkiseudulle niin toimiva ja edullinen joukkoliikenne, ettei ihmisten tarvitse pitää omaa autoa päivittäisten asioiden hoitoon. Asun Kehä I:n varrella ja siellä näyttää ihmisten lähes päivittäin matelevan ruuhkassa kävelyvauhtia tai hitaammin. Liian suuri joukko käy päivittäin autolla töissä, kaupassa, harrastuksissa ja viikonlopuksi mökille tai muualle vapaa-ajan viettoon. Helsinki ei ole mitenkään ainutlaatuinen ilmiö tässä suhteessa ja maailmassa löytyy pahempiakin esimerkkejä, mutta silti meidän tapamme autoilla on ongelma koko maailmalle ja etenkin ihmisille jotka joutuvat jo tänään tekemisiin ilmastonmuutoksen seurausten kanssa.

Yksityisautoilu voidaan korvata joukkoliikenteellä, jos on tahto. Ihmisten pitää tahtoa sitä. Minä tahdon niin. Kehitetään Helsinkiin raideliikennettä pitkittäin ja poikittain, alennetaan matkalippujen hintoja tai mieluiten tehdään liikkumisesta maksutonta, ja mikä tärkeintä, tuodaan palvelut niin lähelle ihmisiä, ettei niiden takia tarvitse lähteä kauas. Jos joku esittää kysymyksen mistä rahat näin suurisuuntaisiin joukkoliikennesuunnitelmiin, vastaan rahojen löytyvän kun vain vähennetään yksityisautoilun tukemista. Yksityisautoilusta on tehty helppoa ja turvallista, mikä syö yhteiskunnalta valtavasti rahaa, joka jää käyttämättä ongelmien ratkomiseen.

Helsingissä ja Suomessa voidaan tuottaa sähköä ja lämpöä uusiutuvalla energialla. Suomella on kapasiteettia, osaamista ja varallisuutta rakentaa tuulivoimaa, jos halutaan. Minä haluan. Tiedän että moni haluaa. Kiinaan nousee hiilivoimaloita kuin sieniä sateella, mikä kauhistuttaa monia, mutta ennen kuin käydään tosissaan moralisoimaan muita kansoja, pitäisi ottaa roska pois omasta silmästä ja vaihtaa energiantuotantomme fossiilisesta uusiutuvaan. Lopetetaan hiilivoiman käyttö ja korvataan se täysin uusiutuvalla energialla. Jos ei Suomessa siihen pystytä niin se ei kerro muusta kuin suomalaisten asennoitumisesta maailman ongelmiin. Itse en usko kuluttamalla vaikuttamisen riittävän, vaikka on tietysti myös tärkeää. Ennen kaikkea meidän pitää tehdä poliittisia valintoja.

Voihan olla tietysti että yhteiskuntamme kuluttaa enemmän energiaa kuin onnistutaan tuottamaan uusiutuvilla lähteillä. Se ei tarkoita että fossiiliset polttoaineet tai ydinvoima olisi yhtään sen oikeutetumpaa tai viisaampaa. Luonto asettaa ihmiselle rajat, joihin pitää sopeutua. Jos ei kulutusta hillitä ja tuotantoa suunnata vastaamaan ihmisten tarpeita, se on ihminen itse joka kärsii. Toisilla ihmisillä on sijaiskärsijänsä, köyhillä ei.

Ei kommentteja: